Friday, January 22, 2010

Bot @ Tasik Kenyir

Tasik Kenyir...sebuah tasik yang terletak di hulu Sungai Kenyir, Terengganu. Ia merupakan tasik terbesar yang pernah dibina oleh manusia di Asia Tenggara. Digunakan sebagai penjana kuasa elektrik...ianya seluas 2,600 km persegi (mungkin sebesar Singapura) & mempunyai 340 pulau kecil.


Semenjak kewujudan empangan di sini, kawasan sekitarnya seperti Kuala Berang mula terkenal dikalangan pelancung dalam dan luar negeri. Tasik ini sangat popular semenjak kewujudannya. Ia siap dibina pada 1988. Saya berpeluang ke tasik ini hanya pada Aug 2008.
Dan ternyata aktiviti paling menarik di tasik ini ialah menaiki bot laju...pengangkutan utama di sini...udara yg nyaman dan tiupan angin yg segar tentunya satu kebebasan dari bandaraya yg diselubungi asap/jerebu....mmg mengasyikkan....
...jeti Lake Kenyir Resort & Spa


...kedalaman tasik ini dikhabarkan sehingga sedalam 150 meter (465 kaki)


...ketenangan air melancarkan perjalanan bot laju
...servis teksi air juga ada...lebih tenang dan senang utk mengambil gambar....terdapat beberapa pengusaha chalet/rumah tumpangan di sekitar tasik ini....juga disediakan kayak/canoe bagi pengunjung Lake Kenyir Resort & Spaa:
 
nota: gambar2 diambil dgn Nikon Coolpix 5600