Friday, March 12, 2010

Aku golongan gila kamera?


betul ke, tak?..ada orang kata boleh sampai ke tahap gila …keranamu kamera. Belum pernah dgr org kata ...tidur kamera! makan kamera! ….segalanya kamera lah (baca: mcm makan bola, tidur bola…world cup dh dekat ni).

kamera ...harta yg dijaga dgn rapi ...siap diinsuranskan pulak (baca: dalam insurans isi rumah) mungkin sbbnya kamera tu gadget mahal lah …kalau kamera kompak digital tkpe lagi …belanja dlm RM399 dh blh beli (baca: ada yg murah lagi tapi cap lain yg tk ternama lah) ..ada jugak yg belanja gila2 …beli jual ..beli jual …nk upgrade (baca: mcm handphone) ..ada kawan saya kt ofis belanja puluh2 ribu beli kamera dan aksesori. "Aku buat duit dgn kamera ni", kata dia. "Dgn duit tu aku upgrade sikit2", …sikit2 …hhmmm …dia pakai salah satu dslr cap ternama …badan kamera saja dh RM29ribu+ ….lensa bapak besar dia tu, RM39ribu+ …tk masuk lensa2 dan aksesori lain2 lagi ...saya agak2 lbh RM100ribu peralatan dia tu ...mak ai!

teringin jugak saya nk buat duit mcm dia …bukanlah nk upgrade sgt …blh beli kereta baru dgn duit byk tu…hehehe …setakat amatur mcm saya ni …sampai hari ni ….blh tahan jugak belanjanya …tapi masih sekitar empat angka lah …masih sedar diri lagi …masa depan, tk tau lagi ...hehehe

balik ke bab gila kamera ni …kalau tk pegang kamera (baca: walaupun sekali dlm sehari) ...mcm tk cukup agenda (baca: tk keruan), bukanlah nk ambik gambar sgt, kalau ambik pun gambar2 dlm rumah ...apa2 sajalah ...karpet, sofa, apa2 pun jadi ...lepas gian!…tapi biasanya hanya pegang2 je, lap2 …pam2 (baca: guna pam angin tangan) …pastu simpan balik dlm beg …nasib baik isteri paham ...tk komplen (baca: bebel) ...ya lah dia pun tk konsisten dilayan mcm tu.

satu lagi tabiat saya …tk kedekut duit beli majalah fotografi …kalau ronda kt Sg Wang …kedai Selvan tu …2nd hand punya lah …dr UK atau US ….antara RM9.90-RM13.50 …kalau beli baru harga biasa antara RM25–RM35 …tkpe lah tunggu 2/3 bulan lambat beli 2nd hand …tapi peliknya 2 hari lepas saya pegi ..tkde dh majalah2 fotografi kt kedai tu …mungkin diorang baru sedar sbb jual 2nd hand, yg baru tk laku2…huhuhu ..semua majalah yg dibeli tu ...simpan di ofis ...sbb ada 4/5 org geng fotografi ...diorang pun beli jugak ...kami kongsi majalah dan pengalaman.

hari tu masa gathering kt taman komanwel …ramai jugak peminat fotografi…yg amatur (baca: saya) juga yg pro …lupa lak nk tanya sorang dua dr mereka kalau2 diorang jugak fanatiknya mcm saya …nk tau jugak lah kalau tabiat ni (baca: gila kamera) satu kebiasaan bagi peminat fotografi.

pedulilah apa orang kata …walau apapun ...yg pasti hobi saya ni sihat dan menjarakkan saya dr habiskan masa buat benda2 tk berfaedah ...dan pastinya hobi yg seronok!!

…contoh gambar2 yg ditangkap kt rumah (baca: lepas gian)..hehehe



















14 comments:

Mazidul Akmal Sidik said...

Melihat gambar dirakam, saya dengan ini mengumumkan, awak memang gila kamera!

Tapi ok, asal jangan gila betina dan gila judi.

LORD ZARA 札拉 said...

hehehe~

lawanya kasut tu!!

Azrul Hisham said...

memang lawa pic yang diambil :)

Raziff Lokman said...

TQ Bro Mazidul...kegilaan yg dipersetujui isteri dan anak2...lepas 5 tahun, collection gambar2 saya = 46,800++ gambar (baca: saiz hard disk = 187Gb)..tk taulah nk buat apa dgn gambar2 tu...mungkin jadi harta pusaka buat anak2 kot..hehehe

Salam Zara...tulah, sampai tk tau nk shoot apa dh...isteri saya ketawa tgk sampai meniarap ambik gmbr kasut..

Salam Azrul...TQ

iCe said...

setuju dgn bro mazidul, biar gila kamera jangan gila benda "lain"... keh3
saya suka tengok gambar jam omega tu... nak beli tak mampu... dapat tengok pon jadi laaaa... huhuhuuu

Raziff Lokman said...

Salam iCe...mana ada dlm dunia ni tkde replika..saya pun kalau nk beli Omega ori...RM12ribu, lbh baik beli kamera @ lensa baru..jadi pakai yg replika sudahlah...berharga 1.5% dr ori...hehe

Pn. Liza said...

Banyaknya pil... Bila nak abis??

Cantiklah tone gambo2 tu - fokus di depan, blurr di blakang - Aiii... bilalah digital kamera cabuk saya mampu beraksi begitu...

Kalu dah byk sgt foto, apa kata sekali sekala tempel sekeping gambo yg 'amat mengelirukan' utk diteka oleh kami semua - sape berjaya hadiahnya teko english style spt foto yg teratas hehehe... (baca : acah aje).

Kalu nak lantik jadi jurugambar event camane kosnye? E-mailkan saya butirannya di ummufarhans@yahoo.com pls.

P/S :Blh geng dgn Ezreen si bujang adik beradik lain mak lain bapak ngan Hazrey!

3yearshousewife said...

Beautiful pictures.
Apasal byk sgt ubat tu sampai dah jadi mcm M&M je?
Balik nanti boleh le pinjam magazines tu ya...

Melor said...

salam. Saya pun dah mula kena penyakit ni.Ingatkan saya sorang je. Tpi xde la camera mahal cuma dari mp sikit dah tambah ke 12mp. Tapi masih tak puas hati sbb gambar x cantik. kene menuntut gan cikphotometeur ni nampak ye.

Raziff Lokman said...

Salam Pn Liza, nnti saya email details...

Salam Mie, ubat tu semua masa nk buang...maklumlah peminat hospital mcm tu lah..dh tu panel pulak, berbundle2 lah ubat yg doctor bagi sampai expiry pun tk habis makan...

Salam Melor,..nk kongsi pengalaman amatur, boleh...@ kalau ada outing dgn geng pegi shooting, nk join pun ok..saya baca mag, train mcm yg ditunjuk dan tkkan stop selagi tk dpt teknik tu..tq to Ezreen hari tu dia kongsi ilmu...saya suka mag - Digital Camera, Asian Geographic & Discovery

From The News said...

ya. saya pun gila kamera. tak pasti berapa banyak sudah dibelanja sejak 2003. Masa pakai kompak pun banyak belanja, sejak DSLR laaaagi banyak belanja.

Magazine toksah cerita..penuh rak! (tapi lately sudah stop sebab banyak refer online mag & forums).

Raziff Lokman said...

....haha OK. Jadi gila kamera bukan satu penyakit..mungkin saya pun patut refer to online/forums, boleh kurangkn belanja sikit...

ouT oF My MinD said...

kita serupa la bro. saya masa mula beli kamera dulu...bukan main, semua benda saya nak ambik. siap angkut pck saya sekeluarga pi zoo lg...;p

tp tu dulu...skrng nie, pegang pun 3x seminggu. bz sgt ngan kja. tp camera tetap tidur kat sblah...hehehehe.

anyway...cntik aaa bro nye pic. jom aa kita pi menembak kt mana2.

Raziff Lokman said...

bab tidur kamera beg kt sebelah tu (baca: beg kt kepala katil)..sama lah kita..hahaha..

siap bwk kamera..kemana2 sajalah (baca: kamera kompak dlm poket)..termasuk pegi ofis, kalau jumpa apa2 yg menarik..tkde pulak kamera...tension giler!

weekend ni, pesta hot-air balloon kt Putrajaya..pergi tk?