Thursday, December 3, 2009

Duit Raya



Duit raya...tak taulah saya ini budaya Cina ke @ tak...mungkin org Melayu pun dh lama berbudaya memberi ni...mungkin dulu2 bukan duit lah..lastik ke...layang2 ke...dll.

Teringat zaman saya budak2 dulu...hari raya puasa mmg sentiasa ditunggu2...bukan hanya untuk makan2, bukan hanya pakai baju baru...tetapi paling seronok dapat duit raya. Kalau dibuat perbandingan dgn anak2 skrg, jauh berbeza. Masa saya kecik...era 1970an, kutipan duit raya mmg sikit, maklumlah, mungkin disebabkan kuasa ekonomi org Melayu pada zaman tu tk sehebat sekarang. Seingat saya....hhmmm...paling bnyk dapat..RM11. Hepi sakan, apa lagi pegi kedai beli mainan la...masa tu kereta Matchbox dlm 70 sen-RM1 (skrg ni Matchbox @ Hotwheels dah RM5 / 6)...beli dua tiga buah, balance simpan utk belanja harian...makanan ringan paling saya suka masa kecik...kacang botak....satu mangkuk kecik 10 sen (mcm mangkuk org buat kuih lompang tu)..seronok terkenang zaman tu.

Seingat sayalah, paling besar saya dpt dari satu rumah...50 sen!..."Woi kawan2, rumah kt situ dpt 50 sen la!".....menderu geng yg lain2 beratur kt pagar rumah tu tunggu giliran...yg keluar bagi duit orang gajinya...gate berkunci...yg penting dpt duit, makan belakang kira. Paling rendah....5 sen...ok la tu..setengah mangkuk kacang botak!

...masa nilah paling seronok cium tangan dan ucap selamat hari raya!

...cium tangan pun lebih lama dari biasa, "Selamat Hari Raya..maaf zahir & batin!"

...cepat line up!

...dari cucu untuk nenek...

...pak sedara kepada anak sedara...

...abg sepupu kpd adik sepupu...

...sepupu senior minta jugak!

...dan yg paling hepi adalah anak2...kaya...kaya..

...yg besar panjang tapi masih study..dpt jugak...
Byk yg anak2 saya collect. Paling byk beberapa tahun lepas...range RM300-400 sorang...ekonomi baik masa tu...siap pakat 4 orang keluar RM150..beli PS2...tahun ni turun 30%. Nasib baik dah besar2 sikit..pandai sayang duit...simpan tk nk belanja....yang sengkek ayah & ibu jugak...tkpe lah yang penting ada utk diberi...


4 comments:

rosnanie said...

as salam

wah wah... meriah sakan nampak
macam tu la tiap kali raya, mesti happening, yang paling best anak2, dapat duit raya banyak. Biasa budak2 skrg, kalau gi rumah orang paling koman dapat rm2, kalau dgn mak sedara, pak sedara, boleh dapat rm5 ke rm10 sorang, bergantung kpd jumlah anak sedara.
jumlah2 balik, mau kaut dalam 2 3 ratus gk la, anak2 sy siap compare sesama sendiri, yg dpt sikit tu mula la muncung...mana aci...
yang sorang lagi jwb la, aci kat india la.. hehehe.....

Raziff Lokman said...

..yg bestnya, bila dah bnyk sgt dpt, sampul yg ada duit pun dibuang..tk perasan..selalu saya kutip & check..biasanya jumpa dlm kereta. Bila tanya sapa punya, semua mengaku...

iDAN said...

majlis keluarga Sdr Raziff memang nampak meriah sangat; ini syoknya keluarga besar, sesekali berkumpul memang gamat...

di kampung saya masih diamalkan tabur duit selepas tahlil di tanah perkuburan.

biasanya selepas sembahyang raya, ramai penduduk kampung pergi menziarahi tanah perkuburan (kubur pedas); akan dibuat majlis membaca tahlil ratib pelbagai; selepas itu kanak-kanak akan berkumpul & ditaburlah wang siling yang biasanya jemaah kampung kumpulkan.. memang syok dapat sekupang dua pun kira okey! meriah amat..

lama tak raya di kampung saya perak sana; di meru klang kampung mertua tak ada semua itu sekadar duit raya ketika bertandang.. memanglah lumayan tapi tak ada budaya lama seperti di perak sana!..

Raziff Lokman said...

..tabur duit?..best tu...yg pasti keseronokannya bukan brp dpt ttp seronok berebut..nnti raya saya nk try buat pulak lah...kena start kumpul duit syiling..hehehe