Wednesday, February 24, 2010

Jeram Mengaji, Pasir Puteh, Kelantan


...CNY...Tahun Baru Cina...Gong Xi Fa Cai..Kong He Fatt Choy...kami sekeluarga beraya sakan...mmmm...lebih dr Cina...lepas CNY, hari Selasa ramai dah balik ke KL @ lain2 bandaraya...kami cuti seminggu...raya sakan, hehehe.

Banyak jugak agenda cuti tu....kenduri (tahlil @ doa selamat), tapi tkde pulak org kawin kali ni...utk mengisi masa...selain dr pegi shopping kt KB..kena set aktiviti...anak2 nk pegi mandi laut...tapi faham2lah..pantai kt sini kurang sesuai utk acara mandi-manda ni...target = sungai @ jeram...Jeram Pasu..dh tk best katanya, Jeram Linang...kata org tk sebersih dulu..

...semasa hadir di kenduri arwah (tahlil) rumah sepupu...jumpa anak sedara mak mertua...Che Hasin..nama dipanggil...saya rasa mcm tk pernah jumpa...borak punya borak...dia tinggal di Bukit Abal, Pasir Puteh, dr jalan besar katanya masuk 5km kedalam utk kerumahnya..."Jeput ke rumoh!", (baca: jemput ke rumah)...ajak dia."Tapi jale kecik..jale kapung..", (baca: tapi jalan kecil, jalan kampung).."Takde masalah", kata saya. "Ado jere tepak ore keloh..dekak bukik",..(baca: ada jeram tempat org berkelah, dekat bukit) "Ye ke?", seronok saya dgr..."Jere Ngaji!"..(baca: Jeram Mengaji), ..."Esok kami pergi, boleh?",...terus saya booking diarinya..peluang melunaskan hajat anak2...(juga peluang saya ambik gambar...hehehe)...dia pun setuju dan happy sgt sbb kami nk pergi ke rumahnya...berkongsi number Hp kami..janji utk call esok sebelum pegi.

3 buah kereta...4 famili...nenek mertua pun ikut jugak...5km ke rumah Che Hasin...selepas itu tambah lagi 4km ke Jeram Mengaji...melalui sawah padi...kebun2...juga ada sebuah ladang ternakan lembu yg luas (ranch)...besar2 lembu kt situ...kuda pun ada...ada koboi jaga lembu kot...melalui jalan tar...dan sedikit jalan batu...sampai di kawasan jeram, kami park kereta di kawasan parking yg sgt luas...mungkin tanah diratakan utk projek2 pelancungan di sini...anak2 yg mmg dh standby dgn baju utk mandi...tk buang masa...masuk air la...bapak2 dan mak2 lah yg kena angkut bekalan...nampak mcm dah ada pembangunan di kawasan bukit..."Projek apa tu?",..."Kem motivasi, mari kito gi tengok", (baca: Kem motivasi, mari kita pergi tengok), ajaknya...saya pun setuju...

Kem Jeram Mengaji (KJM)...sebuah kem milik persendirian dibangunkan oleh anak tempatan Bukit Abal sendiri...Haji Mohd Nawi namanya...saya diperkenalkan kepadanya.."Boleh saya ambik gambar kem ni?",..."Buleh" (baca: Boleh),...lalu terus bertanya latarbelakang kem ini...4 tahun lalu dimulakan...dikawasan bukit seluas 6 ekar...masih dalam pembangunan...menurut Haji Nawi, beliau membangunkan ikut peringkat....ikut permintaan....juga dgn modal yg ada...hari ini kem ini boleh menampung seramai 200 orang (full house)...dlm chalet dan asrama (dorm)...ada kantin, musalla (surau), dewan tertutup juga terbuka...sebuah camp site dengan semua kelengkapan asas...sewa sebuah chalet RM50 semalam...juga ada BBQ (RM4 / seorang) utk berkumpulan...

 ...pintu masuk ke Kem Jeram Mengaji

...dorm @ asrama kem....berlatarkan bukit...

 
    
 
...chalet menghadap jeram..



...kereta boleh sampai terus ke kem..tk payah jalan kaki naik bukit



 ..dewan terbuka dipuncak kem

 
....kawasan camping yg luas...diratakan dgn batu/simen...pasti tk lecak jika hujan

    

 
   
...labah2 disekitar camp site...lain kali mungkin saya nak explore kawasan bukit..pasti serangga2 di sini cantik dan bersaiz besar




...Haji Nawi ceritakan pengalaman membuka kem ini dan plan seterusnya

...cuma RM50 / semalam bg setiap chalet


...jeram/kem ini sesuai utk piknik @outing keluarga..
   
   




...deruan air yg mengasyikkan

...apa lagi...pass camera pd adik...pasti tk nk lepaskan peluang
merasa kesejukan air jeram ni...mmg seronok tengok anak2 gembira..



...separuh hari berendam...kalau ikutkan hati mmg tk puas!

...kalau anda berpeluang singgah di Pasir Puteh dan ingin
singgah ke
Jeram Mengaji @ bermalam di KJM, contact:

Haji Mohd Nawi 019-9297909
Ustaz Saiful       019-9833180


4 comments:

3yearshousewife said...

Bab2 berendam dlm air tu mmg jeles...

rosnanie said...

salam en razif

wpn org kelantan, tp ni 1st time sy dengar pasal jeram mengaji ni. Waaahhhh... lain kali kena gi ni. Nampak sgt bersih lg compared to jeram pasu (tak jauh dr rumah) dan jeram linang, (dulu tpt wajib kami berkelah).

insya Allah ada kesempatan boleh pergi. Sygnya saya pn baru balik dr kg, dn hari tu suami memang berura2 nk pergi berkelah, cuma tak sempat jer

betul betul betul.... bab berendam tu yang tak tahan tu

Raziff Lokman said...

...Salam Mie, nnti blk Malaysia, blh cari sungai/jeram lepaskn geram...jeram ngaji ni jauh dr KL...mungkin Kalumpang/Ulu Yam @ blk kampung...sungai blkg rumah Mak Long tu...

INNA AB said...

salam...tak tau pun tmt ni...jeram lenang taulah..kalaulah blh nmpak dlm peta ek...
sya asal Kuala Besut n besa lah lalu kot p.putih...