Saturday, January 16, 2010

Ais Krim Malaysia

...jamuan raya puasa 2009, officemate bawak ais krim Malaysia...menarik. Terkenang zaman kanak2 saya...masa tu dlm darjah 5 & 6..mak mmg kuat cari duit extra...maklumlah hanya abah saya sorang yang makan gaji...mak suri rumah, kami tinggal di KL...adik-beradik 7 org...mmg mak seorang yg tabah & kuat utk cari duit lebih utk tampung belanja sekolah kami...hampir setiap mlm dia akan buat ais krim Malaysia...kami pun tolong jugak...isi & ikat ikut ukuran yg mak tetapkan...upah sebatang ais krim...buat dgn berbagai perasa...rose, milo, limau, kacang merah/hijau, dll....paling kami suka perasa asam boi...setiap batang ais krim dimasukkan sebiji asam boi...hmmmm, mmg favorite kami.


...setiap hari selepas sekolah...saya akan buat delivery ais krim utk dijual, ais krim dlm flask besar, ikat kt tmpt duduk blkg....kayuh basikal dlm 0.5km...deliver ke rumah Makcik Dah...kt kampung bawah...setiap ptg pergi collect dan duit jualan...komisyen makcik Dah (kalau tk silap)...20 sen bg setiap RM1...sebatang ais krim masa tu baru 10 sen...kadang2 tk habis, kena masuk peti ais balik..tapi sekarang ni payah nk jumpa org jual ais krim Malaysia kt KL ni....mungkin di kampung ada lagi...


5 comments:

ejaescobart said...

salam ziarah..

memang nostalgia bila saya tengok gambar ais krim Malaysia ni.. mak saya pun org yg tabah.. sama macam ibu cik Raziff.. suka cari duit extra utk sara kami adik beradik.. pendapatan arwah abah dulu kecik (time tu gaji cikgu memang tak banyak..) mak saya buat ais krim ni dah letak kat kantin skolah yang arwah abah mengajar..
macam2 dugaan yang mak lalui.. antaranya.. ais krim mak disorok dek pengusaha kantin.. bila time nak kutip tengok2 ais krim masih penuh dalam flask.. alasan tak laku..

terima kasih pada cik Raziff menulis post ini.. teringat zaman kecik2 dulu..

wasallam...

rosnanie said...

salam
kadang2 kalau rajin, masih buat kt rumah
dan memang yang paling best adalah aiskrim asam boi

p/s mak dulu jual jeruk,dan saya adalah salah sorang pekerjanya-tukang bungkus n tukang edar, hmmm... nostalgia... tp sekarang sejak tahu byk keburukan jeruk ni, beli pn dh jarang

Raziff Lokman said...

Salam, kenangan masa lalu, usaha & jasa ibubapa kita mmg tak terbalas..sekarang ni saya selalu terfikir adakah saya terlalu manjakan anak2 dgn kemewahan...tk seperti saya dulu...harap2 tk lah, mungkin apa yg saya bagi skrg ni adalah standard zaman ni..dgn harapan anak2 membesar dgn sempurna & tk sesusah saya dulu...

azharos said...

Very nostalgic... remind me f my mom also...

3yearshousewife said...

Those were the good old days.
Last 2 summers I made some. The children were intrigued but the adults were excited. Everyone was eager to recollect the fun of eating their childhood ice cream.